
SCHOOL DISTRICT PALM BEACH COUNTY 
BUILDING CODE SERVICES DEPARTMENT 

CODE INTERPRETATION 
 

3661 INTERSTATE PARK RD NORTH, SUITE 200  
RIVERIA BEACH, FLORIDA 33404 

TEL (561) 383-2092 FAX (561) 882-1978 
https://www.palmbeachschools.org/buildingdepartment/documents/ 

 
 

Page 1 of 1 

Subject Title:  Reduction / Elimination of Fire Alarm Pull Stations 
Applicable Codes: 2017 FBC-B Section 907.2.3, Exception 4 and Exception 3 
   2017 FFPC, NFPA 101, 14.3.4.2.3.2, 15.3.4.2.3.2, and 15.3.4.2.3.1 
Date:   October 8, 2019 
 
Question: 
When may manual fire alarm pull stations be reduced or eliminated? 
 
Answers: 
 
In new or existing buildings protected throughout by an approved, supervised automatic 
sprinkler system; locate manual fire alarm pull stations at: 

1. One manual pull station in the main office near the fire alarm control panel. 
2. One manual pull station within five feet of the main exit door in each of the assembly 

spaces (i.e. – cafeteria, gymnasium, media center, auditorium ~ lobby main exit door). 
3. One manual pull station in the back of the kitchen, near the main exit door. 

 
In existing buildings without a sprinkler system, if all the following conditions apply: 

1. Interior corridors and halls are protected by ceiling mounted area smoke detectors. 
2. Cafeteria, gymnasium, media center, and auditorium(s) are each protected by heat 

detectors or ceiling mounted area smoke detectors. 
3. Laboratories and shop rooms are each protected by heat detectors or ceiling mounted area 

smoke detectors. 
4. Facilities without interior corridors and halls must have heat detectors or ceiling mounted 

area smoke detectors in each classroom. 
Then, locate manual fire alarm pull stations only at the locations required for fully sprinkled 
buildings, as shown above in the previous paragraph. 
 
New relocatable classrooms, or existing relocatable classrooms that are being moved, shall 
be provided with: 

1. One manual pull station (near the front door). 
2. One heat detector or ceiling mounted area smoke detector. 
3. One heat detector in the storage room, if so equipped. 

 
The term relocatable refers to single building units meeting the definitions for 
“relocatable/portable facility” and “modular facility”, as shown in 453.5.6, FBC-B 2017. 
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